perjantai 6. huhtikuuta 2018

Hehkuvia aatoksia inspiraatiosta


Viime aikoina olen tunnustellut inspiraatiota. Mitä se oikein on, mistä se ilmestyy? Mitä sillä tarkoitetaan? 

Sana voi herättää myös vastarintaa ja kerron kohta miksi. Mutta aloitan siitä, miksi halusin kirjoittaa aiheesta. Nimittäin ihmisistä. Inspiraatio tulee näkyväksi ihmisissä, jotka ovat päättäneet toteuttaa jotain itselleen tärkeää ilmaisua tai tekemistä.

Olen viime aikoina tavannut tällaisia ihmisiä ja he ovat muistuttaneet minua jostain olennaisesta. Yksi alkoi uudestaan laulamaan vuosien jälkeen. Toinen kirjoitti vihdoin kirjan, josta on haaveillut pitkään. Joku ryhtyi maalaamaan upeita intuitiivisia teoksia ja ylitti epäilyn, joka johtui koulutuksen puutteesta. Eräs tapaamani ihminen kertoi ryhtyneensä toteuttamaan unelmaansa videoblogista ja hehkui selkeyttä. Ja toinen tuntemani ihminen on päässyt työhön, jossa voi täysin palkein toteuttaa arvojaan ja visioitaan.

Minua on sytyttänyt näissä kohtaamisissa se rohkeus ja sydämen palo, joka ihmisestä loistaa, kun hän on valinnut toteuttaa itseään ja ilmaisee omasta ytimestään käsin. Siinä on jotain tavattoman koskettavaa. Tällaisen tapaamisen jälkeen olen yksinkertaisesti inspiroitunut, sitä tunnetta ei voi kuvailla muulla sanalla.

Inspiraatio on kutsu

Inspiroivat ihmiset menevät kohti sydämensä kutsua. He eivät ole välttämättä valmiita, täydellisiä tai pelottomia, mutta toimivat siitä huolimatta. He eivät jää miettimään, osaavatko tarpeeksi, vaan rohkenevat aloittaa. Kokemuksesta tiedän, että se ei ole itsestään selvää. Miten paljon esteitä osaammekaan kasata eteemme, kun olisi mahdollisuus vastata innostuksen kutsuun. Epäilyä, vähättelyä, ”ehkä joskus”. Mutta nämä tyypit vaan astelevat kohti omaa ilmaisuaan!

Olen jäänyt tunnustelemaan niitä kiinnostuksen kipinöitä, joita nämä ihmiset minussa herättävät. Kiinnitä huomiota siihen, mihin kiinnität huomiota. Jokin jää minussa soimaan, kun tunnen inspiraation helähdyksen. Oma sydämeni vastaa kutsuun.

Miltä inspiraatio tuntuu? Minulle se on esimerkiksi innostusta, sisäisen liekin lepatusta, tunnetta, että maailma on auki ja täynnä mahdollisuuksia. 

Itselleni on jotenkin kolahtanut se, että inspiraatio on nimenomaan tunne. Olotila, jolle voi avautua. Se on keveä, hulmuava, kohottava fiilis, joka säteilee sisältä käsin. Se on luovuuden hehkuvaa virtaa. Sitä ei voi opettaa, mutta sen voi tartuttaa.

Ei tarvitse mystifioida

Monet taiteilijat ja kirjailijat torjuvat ajatuksen inspiraation tarpeellisuudesta luomisessa. Sehän voi viedä ajatukset jonkinlaiseen jumalalliseen innoitukseen ja sellaisena vain nostaa aloittamisen kynnystä. Sanotaan, että luominenkin on vain työtä: aloita ja tee, älä odota inspiraatiota. Ja tämä on varmasti monelta osin totta.

Olen itsekin suhtautunut hieman kriittisesti inspiraation käsitteeseen, koska tapa jolla se  ymmärretään, voi toimia myös luovuuden blokkina. Kynnystä nostaa juurikin se, että odotellaan suurta väläystä, neronleimausta tai flowta. Ja jos sitä ei tule, ei tehdä mitään.

Nyt huomaan, että inspiraation merkitys on valjennut minulle toisin. Olen uudella tavalla tunnistanut sen ihmisissä ja itsessäni. Koen sen avoimuutena sisäiselle liekille. Se on elämisen ja ilmaisun paloa, jonka todella tuntee. Sen ei tarvitse olla valtavaa tai järisyttävää, se voi olla myös hiljaista lepatusta. Sellaista joka lämmittää ja rohkaisee ilmaisuun.

Inspiraatio ei siis välttämättä ole mikään mystinen ja saavuttamaton tila, vaan luvan antamista itsensä toteuttamiselle. Voimmeko nähdä sen tunneyhteytenä luomiseen ja ilmaisun iloon? Inspiraatio on sen muistamista ja tuntemista, miksi haluaa ilmaista ja mitä itsestä haluaa antaa.

Idea vai inspiraatio?

Pitkään etsin inspiraatiota ideoista. Mikä olisi se idea, joka inspiroisi minua? Mikä idea herättäisi innostukseni ihan toteuttamiseen asti? Pohdiskelin ja kirjoitin ylös ajatuksia. Jotkut ideat tuntuivat herkullisilta, mutta kohtapuoliin ne putosivat kuivina kökkäreinä pois mielestäni. Haaste on siinä, että usein idea on vain ajatus tai suunnitelma.

Ideat voivat olla loistavia ehdotuksia toiminnalle ja toteuttamiselle, mutta ne eivät välttämättä avaa inspiraation liekkiä, jos tunnepuoli nukkuu. Ja juuri tunne kannattelee toteutusta paremmin kuin ajatus.

Sen sijaan, että inspiraatio löytyisi ideoista, homma saattaakin toimia juuri toisin päin. Jos annan itseni inspiroitua ja pidän sitä tunnetta sisälläni, se luo hedelmällisen maaperän myös ideoiden tulla luokse ja itää.

Huomasin, että voin varsin hyvin olla inspiroitunut, vaikka minulla ei olisi mitään kohdetta inspiroitumiselle. Toisin sanoen voin olla ilman ”ideaa” ja silti innoissani tässä hetkessä, vaikka vain olemisesta. Silloin tunnen olevani auki ja yhteydessä itseeni. 

Vähintään yhtä hienoa on, kun ideat, ajatukset ja suunnitelmat yhdistyvät inspiraatioon ja muodostavat ilmaisuja. Ideat ja inspiraatio yhdessä toimivat luovan toteuttamisen voimana.

Itselleni muistutan, kuinka tärkeää on pitää tuntevaa oloa yllä, jotta ideoiden tuottaminen ei eristäydy vain päänsisäiseksi pohdiskeluksi. Jos ideoita siirretään ainoastaan ajattelun vastuulle, voi kadota yhteys inspiraation kantavaan voimaan.

Tunnistatko, mikä sytyttää lamppusi?

Mikä sinua inspiroi? Millaiset tilanteet, ihmiset ja kokemukset sytyttävät sisäisiä hehkulamppujasi? Milloin tunnet innostuksen kosketuksen?

Minua sytyttää inspiroivien ihmisten lisäksi esimerkiksi hienot taide-elämykset, keväinen luonto, erikoiset näkökulmat, ihmisissä piilevä valtava viisaus ja tietenkin jokapäiväinen tilannekomiikka. Se voi olla jotain ihan yllättävääkin.

Jos inspiraation tuntemista on dissannut kauan, se ei välttämättä ihan heti tule esiin. Ei haittaa, se on tallella kuitenkin! Kuulostele ja luota, että kaikki puolet ovat sinussa olemassa. Harjoittele tuntemista ja aistimista, se avaa tilaa inspiraatiolle.

Kun tavoitat hetkeen sopivan inspiroitumisen tuulahduksen sisälläsi, uppoudu siihen hetkeksi. Mutustele ja tunnustele, anna sille hymyä ja happea. Inspiraatio tekee elämästä maukasta. Ehkä vain nautit kokemuksesta! Ja ehkä herää myös kysymys: mitä haluat itsestäsi ammentaa tähän maailmaan?Ei kommentteja:

Lähetä kommentti