maanantai 6. kesäkuuta 2016

Miten syntyy yhteys sydänten välillä?Käteeni osui tänään vanha tuttu sydämenmuotoinen kivi. Se on kulkenut mukana pitkän matkan. Löysin sen lähes kolme vuosikymmentä sitten Haltin maastosta ollessani teininä siellä vaeltamassa tätini kanssa. Tunturin laella taivaltaessani huomasin maassa kauniin sydänkiven ja ensimmäinen ajatukseni oli ”mummille”.

En tiedä miksi ajattelin heti mummia kiven nähdessäni. Myöhemmin en ehkä olisi enää raaskinut luopua kivestä, mutta koska olin ajatellut mummia kiven nähdessäni, tuntui oikealta antaa kivi hänelle. Sanoin mummille, että kivi suojelee ja antaa hänelle voimaa.

Mummi elikin aika pitkään, sydänvaivoista ja muista huolimatta. Hän eli vielä 22 vuotta tuon kiven löytämisen jälkeen. Mummin kuoleman jälkeen halusin sydänkiven takaisin itselleni.

Ja kun nyt pidän kiveä käsissäni, muistan mummia ja sitä yhteyttä, joka meidän välillämme oli. Muistoja vilisee sydämeni läpi. Mummin maanläheinen persoonallisuus, huumorintaju, viisaus, yhteiset retket Vattuniemeen. Mummin nauru, askeleiden ääni, kolhut itsetunnossa, rankka elämä, lettukestit, kirjeet. Mummi oli sellainen ihminen, joka olisi ymmärtänyt luontohehkutuksia ja innostukseni takapihan linnunpesästä. Ihailimme yhdessä kukkia ja luonnon yksityiskohtia.

Tämä muistelu sai minut pohtimaan, mikä luo yhteyden ihmisten välille. Minulla oli toinenkin mummi, joka eli vielä pitempään, mutta hänen kanssaan samanlaista yhteyttä ei syntynyt. Häntä en ole juurikaan muistellut, koska tunnepitoisia kohtaamisia on aika vähän. Hän ei jakanut minulle elämäänsä eikä tarinaansa, tapaamiset jäivät jollain tavalla muodollisiksi, vaikka lämpöä oli ilmassa.

Mutta tämän sydänkivimummin kanssa jaoimme paljon yhteisiä hetkiä lapsuudesta asti ja lukemattomia arkisia juttutuokioita. Hän kertoi tarinoita elämästään, hän avasi ajatuksiaan ja paljasti vaikeitakin kokemuksia, karsitusti mutta kuitenkin. Olin ihminen toisen ihmisen elämässä.

Sydänkivi kädessäni ymmärrän, kuinka aito jakaminen luo yhteyden ihmisten välille. Se että paljastaa palan sisintään toiselle ihmiselle ja ottaa vastaan sen, mitä toinen jakaa. Ja jotta jakaminen on mahdollista, tarvitaan jokin sydänlinja, sama aallonpituus. Ehkä katse, joka osuu oikeaan paikkaan sielussa. Molemminpuolinen halu ja mahdollisuus kohdata.

Tarvitaan rohkeutta olla auki edes vähän, jotta linja kulkee sydänten välillä. Hentoinenkin, väreilevä. Jakaminen vain muodon ja kuoren kautta ei luo yhteyttä samalla tavalla. Niitä hetkiä ei muisteta. 

Sydänlinjaa myöten kulkeva jakaminen kantautuu solumuistiin ja sielun sopukoihin. Se luo yhteyden, joka muuttaa meitä, koskettaa ja värisee vielä senkin jälkeen, kun todellisuuksien välinen raja on ylitetty. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti