keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Kuinka inspiroida itseään sisseillen?


Toissa kesänä sain uudelta ystävältäni aarteen: hän lainasi minulle Keri Smithin kirjan The Guerrilla Art Kit. Innostuin suunnattomasti! Smith  on amerikkalainen kuvittaja ja taiteilija, joka rohkaisee ihmisiä tekemään elämästä luovan tutkimusmatkan. Tässä kyseisessä kirjassa Smith opastaa kädestä pitäen, kuinka kuka tahansa voi ryhtyä guerrilla- eli sissitaiteilijaksi.

Miten tehdä sapluunoita seinämaalauksia varten, miten valmistaa liisteriä julisteisiin, kuinka perustaa sissipuutarha johonkin spottiin kaupungissa? Entä oletko kuullut sammalgraffiteista tai liitusitaateista? Viestien jättämistä julkisiin tiloihin, yllättäviä tanssiesityksiä, itse tehtyjä tarroja; sissitaiteilu voi olla mitä vain. Kunhan on kivaa ja mieluuusti jotain ilmaistavaa.

No kokeillaan!

Olin juuri vähän aiemmin perustanut itse performanssiryhmä Piut & Paut Companyn nimenomaan aikeenani luoda erilaista vuorovaikutusta kaduilla, kokeilla outoa roolia, ylittää omia rajojani. Sitten sain kirjallisen täynnä hauskoja ja toteuttamiskelpoisia ideoita.

Kesän aikana kokeilin joitain pieniä sissitempauksia. Nyt paljastan teille millaisia.

Kiinnitin oudon tarjouksen muutamalle ilmoitustaululle:


Vein viestikiviä lempirannoilleni Helsingissä:


Laitoin saviukkoja pariin puuhun asumaan:


Heh heh. Huvitin ainakin itseäni, ja todennäköisesti vain itseäni.

I’m a rebel!

Keri Smithin tyyli on inspiroivaa ja kapinallista. Hän on kehittänyt erilaisia päiväkirjoja, joita saa esimerkiksi sotkea ja repiä. Yllättävän vaikeaa muuten luvallisesti läikyttää kahvia tai lääpiä hilloa kirjan sivuille... tai oikeastaan aika vapauttavaa. Smith kannustaa ylittämään omia sovinnaisuutemme rajoja ja olemaan luovasti hullu.

Hän myös rohkaisee ihan oikeaan tutkimusmatkailuun ja aarteenetsintään lähiympäristössä. Tämä on mielestäni kovin viehättävää ja liittyy läheisesti toisin näkemiseen ja ihmettelyn taitoon. Lähdetään esimerkiksi keräämään ympäristöstä kiinnostavia muovinpalasia tai jotain punaista. Etsitään vaikka erilaisia halkeamia kaduista tai havainnoidaan kiinnostavia yksityiskohtia ihmisten ikkunoista.

Näen kun katson

Miten rikas maailma meille avautuukaan, kun maltamme tutkia ja havainnoida sitä lapsen uteliaisuudella ja aikuisen ymmärryksellä. Mitä hauskaa tai kummallista voisin itse tehdä muiden ihmeteltäväksi? Viestejä, sydäntarroja, kiviasetelmia, katupiirroksia?

Minua kiehtoo guerrilla-meiningissä ilmaisun vapaus ja oudon kokeilu. Yksityiskohtien yllätyksellisyys ja näkökulman voima. Elämän voi ottaa seikkailuna ja löytöretkenä: kaikki on kiinnostavaa, jos niin päätän. Sisseily on myös positiivista tilan ottamista: minä olen ja saan ilmaista! Olen oman elämäni taiteilija ja nyt näytän maailmalle, että tämä katujen tallailu ei ole niin vakavaa. Vaan välillä aika hauskaakin, kun teen siitä sellaista. Jou.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti