torstai 28. elokuuta 2014

Taide on vapaa paviljongilla


Viimeisin Voimakartta-työpaja pidettiin taianomaisessa tilassa: Ruusuteltaksi nimetyssä kukkakankaalla päällystetyssä teltassa, joka on osa Roskalavapaviljonki-kaupunkitapahtumaa. Työpajasta tuli sikäli erilainen, että porukkaa tuli ja meni aika vapaasti. Alkuperäiseen joukkioon liittyi uusia ihmisiä matkan varrella työstämään omaa voimakarttaansa, vaikka olivatkin jääneet vaille alun ohjausta ja virittäytymistä.

Joka tapauksessa tunnelma oli suloinen ja täynnä kukoistavia unelmia, ajatuksia ja inspiroivia kuvia. Ruusuteltassa oman sisimmän tutkiminen ja visualisointi kävi luonnostaan, sillä tila tuntui kannustavan kauneuteen ja omaan ilmaisuun. Eläväisestä kokoonpanosta huolimatta valmiita karttoja syntyi yllättävän monta. 

 
Kaupunki herää eloon

Tulipa siinä osallistujien kesken puhetta siitä, miten tärkeää olisi saada kaupunkiympäristöön tila, jossa ihmiset saavat tulla puuhailemaan yhdessä, toteuttamaan luovuuttaan ja hakemaan virikkeitä esimerkiksi itsetuntemuksen tueksi. Vaikkapa avoin askartelutila, jossa voisi olla ohjattua toimintaa ja mahdollisuus uppoutua tekemällä oivaltamisen maailmaan. Elävää yhteisöllisyyttä ja mitä parasta ehkäisevää mielenterveystyötä!

Roskalavapaviljonki on mainio esimerkki yhteisöllisestä kaupunkitapahtumasta, joka nousi elokuussa kukoistavaksi taidekeitaaksi täysin vapaaehtoisvoimin. Paviljonki on auki kaksi viikkoa, jona aikana siellä on tapahtunut kaikenlaista: käsityöpajoja, keskustelutilaisuuksia, valokuvakatselmuksia, esityksiä, piknikkiä, lähes mitä vain. 


Pääteema on kierrätys ja tavaran hyötykäyttö; ihmiset ovat tuoneet paviljongille jaettavaksi muun muassa vaatteita, kirjoja sekä valokuvaus- ja käsityötarvikkeita. Siellä on saanut kirjoittaa kirjeitä tuntemattomalle ja kuunnella ekoasiantuntijoiden puheenvuoroja. 

Sanomatalon taakse rakennettu paviljonkialue pursuaa taidetta, ideoita ja ihmisten omaa ilmaisua. Kaikki tapahtumat ovat osallistujille ilmaisia. Kaupunki ja ihmiset heräävät kummasti eloon. Miksei tällaista toimintaa tueta enemmän?2 kommenttia:

  1. Kiitos Mirkka-Maaria! T: Mystinen tunnelma (eli uusi Voimakartta-pajassa saamani salanimi)

    VastaaPoista